Utrustning Inspiration Upplevelsen Hem Skogslivets kunskaper Inspiration
Rör du dig mer bränner du mer energi och det i sin tur ger en ökad värme i kroppen. Stannar du upp och sätter dig en stund för att vila, minskar du så småningom energiförbränningen i kroppen och du blir kallare. Det är därför det också är så viktigt att isolera värmen i kroppen när man ska vila eller sova. I vila och sömn är energiförbränningen som lägst och kroppens egna ”kamin” är som ineffektivast. När du vilar bör du isolera kroppens värme så att du håller den kvar och inte låter den ventileras bort. Det gör du enklast genom att tillföra ett nytt lager av kläder, som till exempel en tjock och fluffig dunjacka. Du måste tänka på att kläderna inte är allt, mat gör så att du får energi, som i sin tur kan omvandlas till värme. En kombination av kläder för isolering och mat är alltid ett vinnande koncept. Ett tips är att försöka använda funktionsplagg med en ullblandning i så stor utsträckning som möjligt. Använd inte bomullsplagg, de blir lätt fuktiga och kalla. När bomull blir fuktigt försvinner plaggets förmåga att värma, medan ett funktionsplagg med hög ullblandning bevarar sin förmåga att värma även om det blir fuktigt. När det gäller kläder för friluftsliv så bör du sträva efter att få en så stor rörelsefrihet i plaggen som möjligt. Ett exempel på detta kan vara att tröjor och jackor har en något längre rygg för att inte åka upp och visa bar hud om du ska plocka upp någonting från marken. Ett annat exempel är att byxbenen och jackärmarna är något böjda. Detta bidrar också till att plagget känns smidigare och inte stramar när du böjer armen eller benet. Fickor brukar vara ett tema som flyttas hit och dit beroende på modell eller till och med från kollektion till kollektion. Och sist men inte minst alla dessa färger. Det som kan vara skönt är att kunna köpa samma typ av byxa från gång till gång. Det skapar en viss trygghet. Vi vet vad vi har på oss och vad kläderna går för. Vi vet vad vi har i våra fickor och var fickorna är placerade. Nu låter jag kanske lite tråkig, men det jag vill komma fram till är att i och med designen på ett klädesplagg så växer det oftast fram en form av funktion och rutin för bäraren.
Vi vet var vi har vårt första förband eller vår mobiltelefon eller kompassen och så vidare. Vi behöver inte leta. Med min erfarenhet av vildmarksliv har jag en teori om att varje vandrare formas utifrån sin egen erfarenhet. Denna erfarenhet skapar ”system” för olika ändamål. Dessa ”system” är en vandrares kunskapsnivå i materiell form. Som ett exempel, är du kunnig i hur du gör upp eld utan tändare och tändstickor så behöver du kanske inte ta med dig tändare och tändstickor, eller i alla fall inte i någon större mängd. Har du kunskap om vad som går att äta i naturen behöver du inte
ta med dig lika mycket mat osv. På samma sätt anser jag att min klädteori fungerar. Har du kunskap om hur du ska sköta dina kläder och tilltro till vad kläderna klarar av, behöver du inte ha med dig så mycket ombyte eller kompletterande klädesplagg. Antalet klädesplagg och dess utseende anpassas efter din kropps behov och tid på året. Det jag menade tidigare med att klä sig från en grund. Med det menar jag att vi förbereder oss på en mer primitiv situation ute i naturen med vad vi ha på oss.
Överlevnad duenorth.se duenorth.se
duenorth.se established in MMVII (2007) | Webmaster: info at duenorth.se